Butlletí

Softeng Insights

Idees per millorar la competitivitat de la teva empresa

22/3/2011
Què és el núvol i quins són els beneficis que ofereix a les empreses?

La sortida de la crisi vindrà de la mà de les noves tecnologies, entre elles, el cloud computing o "el núvol"

Des del fenomen d'internet, en el món empresarial no s'havia vist una transformació de tant impacte. En aquest article, responem a les preguntes més habituals sobre el Cloud.

la_solucion_es_la_nube.jpg Què és el Cloud o Núvol?: Un model de consumir tecnologia com a servei (aplicacions, computació i emmagatzematge), sense necessitat d'inversions, de forma segura i accessible des de qualsevol lloc. Aquesta revolució està oferint a les empreses un gran estalvi de costos ja que elimina les inversions inicials (Capex) i les converteix en despeses variables molt reduïts segons el consum (Opex)


Quins són els principals beneficis que ofereix el núvol?

principales_beneficios.jpg

 • Permet centrar-se en generar valor i innovar.
 • Redueix costos, tant inicials com de manteniment posterior.
 • Incrementa la productivitat i per tant, la competitivitat de les empreses.
 • Augmenta la disponibilitat dels servei informàtics, 24x7x365
 • Accelera la posada en marxa de noves aplicacions i serveis (time to market)
 • Evita inversions en actius com ara maquinari i programari.
 • Es paga només per l'ús necessari.
 • Sempre actualitzat, al dia.
 • Permet ajustar el servei o créixer en qualsevol moment
 • Permet diferenciar el servei per usuari, ajustant encara més el cost.

Per què ha arribat amb tanta força el núvol?

fuerza_nube.jpg1 - La situació macroeconòmica obliga a reduir costos.

2 - Per la pressió dels mercats perquè les empreses innovin amb inversions reduïdes.

3 - Perquè hi ha una necessitat d'alinear les tasques de TI amb les necessitats del negoci.

4 - Perquè les interfícies web han madurat tant que pràcticament s'aconsegueixen experiències similars a la que es pot aconseguir amb una aplicació d'escriptori.

5 - Perquè les comunicacions són millors i més fiables, amb marge de millora.

6 - Perquè la necessitat de mobilitat dels empleats per poder treballar en diferents ubicacions implica certs reptes que les aplicacions en línia en el núvol cobreixen a la perfecció.


És convenient moure-ho tot al núvol?
mover_a_nube.gif Depèn, però en general no. Cal definir una estratègia d'adopció per alinear-la amb els objectius de cada organització. En general, les empreses petites sense dubtar-ho, les mitjanes traslladar serveis i aplicacions no crítiques i posteriorment continuar amb la web i aplicacions de productivitat i col · laboració com el correu, la intranet o les reunions virtuals. Per a les grans organitzacions, la nostra recomanació és adoptar un model híbrid.

¿I el meu departament de TI?

departamento_ti.jpg Les solucions en el núvol permeten al seu departament de TI centrar-se en aportar valor, en lloc de veure obligat a dedicar la major part del seu temps al manteniment i actualització de la seva infraestructura tecnològica, amb les mateixes garanties de seguretat i rendiment que si la tingués allotjada en la seva pròpia empresa. És sabut que les empreses que no han adoptat Cloud, dediquen un 70% del seu pressupost de TI al manteniment i només un 30% a nous projectes i innovació.

Per què els proveïdors de serveis en el núvol poden oferir preus tan competitius?

- De la mateixa manera que és més econòmic que la nostra casa es proveeixi d'una xarxa elèctrica, aigua i gas en lloc de tenir un generador elèctric a casa, mantenir un pou o extreure el nostre propi gas.

- Perquè paguem només el que fem servir, també com la llum, l'aigua o el gas.

- Els proveïdors de cloud negocien amb grans volums per adquirir actius tecnològics, energia i tràfic Internet, aconseguint preus molt econòmics ..

- Els datacenter de serveis en el núvol s'allotgen geogràficament en llocs de molt fred, reduint així el consum energètic per a la refrigeració.

datacenter.jpg

- Quan vam implantar una infraestructura per a la nostra organització, tendim a sobre-dimensionar perquè no es quedi curta i pugui afrontar pics i creixements imprevistos. Aquest enfocament porta a una sobre-inversió, a un manteniment innecessari posterior ja no aprofitar el 100% dels recursos durant la major part del temps.

- Perquè la tecnologia ha madurat oferint altes capacitats d'automatització.


El cloud, en dades
cloud_datos.jpg

 • Segons diversos estudis, les empreses que encara no han adoptat una estratègia cloud, dediquen un 70% del seu pressupost de TI a manteniment i només un 30% en nous projectes i innovació. Es requereix invertir aquesta tendència i el núvol és la solució
 • El 2012, almenys el 40% de les empreses mitjanes tindran serveis al núvol Font: Midmarket behaviour, Gartner - Dec 2009
 • El 2012, 20% dels negocis no posseiran actius informàtics. Font: Gartner gener 2010
 • Segons IDC, en els propers anys el 50% del servei de TI serà cloud.
 • En un futur proper, el 20% de les empreses no tindran actius de TI. Font: Gartner - Gener 2010
 • Segons estudis recents, el 75% de directius de TI (CIO s) indiquen que actualment tenen o estan avaluant usar serveis en el núvol.


Quins són els tipus de serveis en el núvol?
servicios1.gif 1 - Programari com a servei (SaaS): Permet usar aplicacions sense haver d'adquirir ni mantenir cap actiu a la seva empresa. Per exemple: correu, agendes, gestió del portal, intranet o celebrar reunions a distància, en qualsevol moment i lloc. En qüestió d'hores és possible disposar de tot el necessari per treballar amb només una connexió a Internet. Microsoft BPOS / Office 365 i Google Apps són dues de les principals ofertes del mercat.
servicios2.gif 2 - Plataforma com a servei (PaaS): Es tracta d'un sistema operatiu en el núvol que abstreu la complexitat que implica la gestió i manteniment de servidors i proveeix funcions de xarxa, càlcul, emmagatzematge i bases de dades. Típicament, els usuaris d'aquest tipus de modalitat són departaments TIC i proveïdors de programari. Microsoft Windows Azure, Salesforce, Google App Engine són exemples d'aquest model.
servicios3.gif 3 - Infraestructura com a servei (IaaS): Permet disposar d'una infraestructura de servidors virtuals optimitzada per poder desplegar de forma ràpida nous serveis. És el model més flexible i introdueix estalvis, encara que no tants com els dos anteriors tipus de núvol ja que es requereix una gestió i manteniment. El client típic d'aquest servei són departaments d'informàtica que volen reduir costos, desplegar aplicacions pròpies i disposar de control i flexibilitat per créixer segons les necessitats.

On són les aplicacions i les meves dades?

Segons estiguem parlant d'un núvol pública o un núvol privada:

1 - Núvol pública: En datacenters repartits geogràficament en diversos continents, protegits amb grans mesures de seguretat i sistemes que ofereixen un alt nivell de disponibilitat. Estan dissenyats per optimitzar recursos i energia, ser gestionats de forma automatitzada, i compartir el servei amb milers de clients assegurant la confidencialitat de les dades, reduint costos i aconseguint economies d'escala.


donde_esta.jpg

2 - Núvol privada: En el seu centre de dades. Aquest model permet a la empreses obtenir un major partit de les seves inversions d'infraestructura i autoabastir optimitzant els seus recursos i prestant serveis de manera interna. Especialment indicat per a grans organitzacions que desitgen mantenir totalment el control de la seva infraestructura i de les seves dades en els seus propis centres. Aquest model aconsegueix cert estalvi de costos respecte a una infraestructura tradicional doncs s'aprofita millor gràcies a la virtualització i automatització, però requereix que el departament de TI la gestioni, l'estalvi és inferior al cloud públic i lògicament, no evita una inversió en actius.

3 - Núvol híbrida: Un model que en funció de cada organització, permet combinar serveis en núvol pública amb altres en núvol privat. Els motius solen ser la necessitat de mantenir el control absolut de certes aplicacions o informació.


Quina és l'oferta de Microsoft a Cloud?
oferta_microsoft.gif

Conclusions

conclusiones.jpg1 -El núvol permet   incrementar l'eficiència  de les organitzacions reduint costos.

2 - Cal un model de núvol que s'ajusta per a cada organització i necessitat, sigui gran o petita.

3 - Microsoft és l'únic fabricant que ofereix una solució completa, combinant els tres tipus de serveis en el núvol i tant públic com privat. Així mateix, aconsegueix combinar les aplicacions instal · lades al PC amb els serveis en línia, mitjançant una solució flexible que cobreix qualsevol necessitat.

4 - Compti amb SOFTENG per ajudar a definir la seva estratègia i adoptar de forma progressiva per beneficiar-se un increment de la competitivitat i productivitat de la seva empresa.


Contacta amb nosaltres

           


Tornar
 
FacebookTwitterLinkedInWhatsapp

Sobre Softeng

Softeng és una consultoria i enginyeria de programari té com a missió ajudar les empreses a incrementar el seu avantatge competitiu optimitzant els seus sistemes, millorant la seva productivitat i impulsant la innovació.

Per aconseguir-ho, acompanya als seus clients amb seguretat en la seva transformació digital, movent els seus sistemes clàssics a Microsoft 365 i Azure optimitzant, modernitzant el seu lloc de treball per millorar la productivitat i protegint les seves empreses davant fugues de dades i ciberamenaces, amb innovació.

On som?

Barcelona (Central)
Pau Clarís, 162-164, 2a planta
08037 Barcelona (Espanya)
+34 93 237 59 11

veure mapa

Madrid
Av del Doctor Arce, 14
28002 Madrid (Espanya)
+34 91 761 02 80

veure mapa

Logo PortalBuilder

Copyright © 2020 SOFTENG.